Knowledge

Wie moet de incassokosten en rente betalen?

Wie moet de incassokosten en rente betalen?

Knowledge

Bij een incassotraject worden incassokosten en rente in rekening gebracht bij de debiteur, oftewel jouw niet betalende klant. De incassokosten bedragen de kosten die gemaakt worden bij het innen van de openstaande vordering. De rente daarentegen kan worden gezien als schadevergoeding voor het te laat of niet betalen van de openstaande facturen.
De maximale hoogte van de incassokosten wordt geregeld in de Wet Incassokosten (WIK). Dit wordt berekend met een Staffel Buitengerechtelijke Kosten (BIK). De hoogte van de rente is afhankelijk van het rentepercentage dat in jouw algemene voorwaarden staat beschreven. Heb je geen rentepercentage opgenomen in jouw algemene voorwaarden? Dan wordt de wettelijke rente aangehouden. Het is dus altijd verstandig om de algemene voorwaarden te checken en up to date te houden. Hier kunnen onze collega’s van Jurato Bedrijfsjuristen ook bij helpen.

Kortom, de incassokosten, rente en overige wettelijk bepaalde kosten zullen in rekening worden gebracht bij jouw niet betalende klant.