Retentierecht is een krachtig middel om betaling af te dwingen van een openstaande factuur. Het goede nieuws is dat u daarvoor geen incassobureau nodig heeft!
Wat is een retentierecht?
Het retentierecht geeft een schuldeiser het recht een zaak van de schuldenaar vast te houden totdat betaling volgt. Er moet wel een direct verband zijn tussen de vordering en de vastgehouden zaak. Zonder dit verband kan het retentierecht niet worden ingeroepen.
Voor wie?
Verschillende ondernemers kunnen profiteren van het retentierecht. Denk aan een garagehouder die een auto repareert en de auto onder zich mag houden zolang de reparatiefactuur niet is betaald. Ook een aannemer die niet wordt betaald na bouw van een pand, mag de toegang tot de bouwplaats belemmeren, zolang hij nog ‘de feitelijke macht’ over dit pand heeft. Hetzelfde geldt voor een accountant met openstaande facturen: deze accountant mag weigeren om de administratie af te geven, zolang niet wordt betaald.
Sterke positie
De schuldeiser die een retentierecht uitoefent heeft een sterke positie in het recht. Zo staat hij in ‘rang’ boven andere schuldeisers en heeft zelfs voorrang boven een pandhouder. Ook bij een faillissement krijgt hij voorrang boven andere schuldeisers.
Retentierecht in algemene voorwaarden
Het is zeer verstandig het retentierecht in algemene voorwaarden op te nemen. Zo versterkt u uw positie en kunt u betaling beter afdwingen.
Hulp nodig?
Wij verstrekken u graag advies over uitoefening van het retentierecht en hoe u dat het beste kunt vastleggen in een overeenkomst of algemene voorwaarden. Neem contact op met 0318 – 860 323. Onze experts staan klaar om u te adviseren.